Klantcase: 3D metaalprinten bij Gullmolar
Transformeren van voedselverwerkingsapparatuur
Elliði Hreinsson heeft Curio opgericht en uitgebouwd tot een topproducent van verwerkingsmachines voor het ontkoppen, fileren en villen van vis. Curio is het bedrijf dat verschillende 3D metaalprinters van Desktop Metal en ETEC 3D-printers gebruikt om flexibel en innovatief te blijven en werd onlangs overgenomen door Marel (NASDAQ:MAREL), een wereldwijde leider in de ontwikkeling en productie van gereedschappen, complete oplossingen, software en diensten voor de voedselverwerking van kip, vlees en vis.
Met een knipoog naar de sterke IJslandse roots van het bedrijf en de oprichter, ontwikkeld Curio machines die aansluiten bij de behoeften van elk visverwerkingsscenario binnen deze sector. "Wat deze machines onderscheidt, is de nabijheid van het bedrijf bij de industrie", aldus Hreinsson. "We kennen de vis, we kennen de omgeving, we weten hoe we moeten ontwerpen voor het beste resultaat voor de vis."
Na de overname door Marel, blijft Hreinsson werken als adviseur bij het bedrijf. Voortdurend kijkt hij naar het ontwikkelen van duurzame visverwerkingsmachines om zowel de duurzaamheid als gebruik en snelheid te verbeteren, maar ook als leverancier in het produceren van onderdelen via zijn bedrijf Gullmolar.
Hreinsson gebruikte innovatie en vindingrijkheid om onderdelen te ontwerpen en te bouwen die niet beschikbaar waren om de beste voedselverwerkingsproducten op de markt te brengen. "Die motoren werden intern gemaakt", zegt hij tijdens een rondleiding door de Curio-prototyping afdeling. Met productiecapaciteiten zoals CNC-draaibanken en -molens, vijf asbewerking, watersnijden, robotbuigen en lassen, is Hreinsson altijd op zoek naar het meest efficiënte proces om zijn ontwerpen in productie te brengen.
Hij is al enthousiast over de mogelijkheden van Additive Manufacturing sinds zijn eerste kennismaking in de jaren negentig, toen een vriend een gipsen 3D-printer kocht voor het gieten van mallen - hij geeft toe dat de ontwerpen rudimentair waren, maar de mogelijkheden leken eindeloos. Hij integreerde Additive Manufacturing in zijn prototype-activiteiten in 2010 toen hij zijn eerste FDM-achtige 3D-printers kocht. "Er was een nieuw gereedschap in mijn gereedschapskist, er ging een deur open naar nieuwe mogelijkheden," zei hij.
"[Laser powder bed fusion printers] waren altijd verschrikkelijk duur en het onderdeel had achteraf veel nabewerking nodig achteraf, dus ik zag de voordelen niet echt." Elliði Hreinsson, oprichter van Curio en Gullmolar
Maar om de voordelen van Additive Manufacturing echt te benutten voor de productie van Curio machines, moest het bedrijf in staat zijn om metalen 3D onderdelen te printen en dan met name roestvrijstalen onderdelen. "Ik keek altijd naar laserbed fusieprinters," zei Hreinsson. "Ik zag ook een aantal in actie, maar ze waren altijd verschrikkelijk duur en het onderdeel had achteraf veel nabewerking nodig, dus ik zag de voordelen niet echt."
Na het ontdekken van de Bound Metal Deposition technologie van Desktop Metal, was Hreinsson ervan overtuigd dat hij de sleutel had gevonden om nieuw potentieel te ontsluiten voor zijn producten, onderdelen en machines. In tegenstelling tot laser gebaseerde systemen die los metaalpoeder smelten met strikte facilitaire vereisten, extrudeert het Studio System gebonden metalen staven die Additive Manufacturing mogelijk maakt in een kantoorvriendelijke omgeving. Hij investeerde in twee Studio System 3D printers om 316L roestvrijstalen toepassingen te produceren en een Desktop Metal Furnace om de builds te sinteren en dichte metalen onderdelen te produceren.
Met ervaring in traditionele CNC-processen gaf Hreinsson toe dat hij de diktes van zijn eerste prints heeft verhoogd tot boven de ontwerprichtlijnen, omdat 3D metaalprinten onbekend en moeilijk te vertrouwen was in zijn optiek. "Ik was sceptisch over de sterkte van het materiaal. Maar met meer ervaring besefte ik dat we de wanddikte zonder reden verhoogden wat eigenlijk alleen maar zorgde voor meer materiaal en sintertijd," zei hij lachend.
Het tweestappenproces van het Studio System en de Desktop Metal Furnace, gewoon printen en sinteren, leverde onmiddellijke voordelen op voor de innovatie van de Curio machines.
Na het realiseren van de quick-turn mogelijkheden om onderdelen on-demand te produceren en te itereren, werden twee extra Studio Systems en een tweede oven toegevoegd aan de productiefaciliteiten van Gullmolar. Hreinsson voegde ook digitale licht processing (DLP) machines van ETEC, Desktop Metal's merk van polymeer 3D printers, toe. Deze range aan 3D printers zorgt ervoor dat hij de klok rond 3D onderdelen kan printen.