Plant Layout en Digital Continuity zijn voor line builders niet langer zorgen voor morgen
Tijd is geld! Geen wonder dat er veel aandacht is voor het verhogen van efficiëntie van processen en machines, voor besparingen en slimme innovaties. Digital Continuity en Plant Layout zijn enkele van de innovaties die de maakindustrie aan het veroveren zijn. Ze zijn extra bijzonder, omdat ze niet alleen oplossingen zijn om sneller te produceren. Ze zijn onderdeel van een nieuwe manier van werken die vandaag nog de grenzen uitdaagt van wat er technisch mogelijk is, maar die morgen de standaard zal zijn. Laat je niet verrassen, blijf de concurrenten voor, lees met ons mee!
Digital Continuity - wat en waarom?
Klanten hebben steeds hogere verwachtingen en producten worden alsmaar complexer. Klanten willen dat hun nieuwe productielijn op maat gemaakt wordt in minder tijd. Bovendien moet ze vanaf dag 1 zonder enige onderbreking foutloos draaien. Er is geen inwerktijd meer of ruimte voor kinderziektes. Tegelijkertijd staan marges door de globalisering en internationale concurrentie onder druk. Het antwoord dat steeds meer fabrikanten hierop vinden, is Digital Continuity.
Digital Continuity gaat over het onderhouden en beschikbaar maken van informatie tijdens het ontwerp- en productieproces. Dit betekent dat zowel interne afdelingen als externe partijen door het gehele proces naadloos met elkaar zijn verbonden. Alle informatie wordt real-time gedeeld met de relevante spelers. Hierdoor werk je efficiënter, met minder fouten en krijg je nieuwe inzichten die niet mogelijk zijn als je geen overzicht hebt van de keten als geheel.
Een voorbeeld hiervan is het verschil tussen benzinemotoren van vroeger en nu. Vroeger moest je een nieuw aangeschafte bolide eerst een tijdje inrijden. Elke benzinemotor had imperfecties die voor het blote oog onzichtbaar waren. Dat lijkt misschien geen probleem, maar de druk in benzinemotoren is enorm, en zelfs een piepkleine imperfectie kan invloed hebben op prestaties. De enige manier om dit op te lossen, was door die imperfecties uit de motor te laten slijten. De eerste 1.000 km moest je daarom iets voorzichtiger rijden. Sommige mensen doen dat nog steeds, maar het is niet echt meer nodig bij auto’s die tegenwoordig van de band komen rollen.
Ontwerpers ontdekken nu met uitgebreide, digitale simulaties al tijdens het ontwerpproces de imperfecties in het motor-ontwerp. Ze hoeven niet meer te wachten op testresultaten met een prototype. Laat staan op feedback van gebruikers en garagehouders uit de markt. Simulaties geven een nauwkeurig beeld van hoe het ontwerp zich in de echte wereld gaat gedragen. Belangrijk bijkomend voordeel: ze kosten een stuk minder dan een fysiek prototype testen.
Voordat de eerste test met een fysiek product wordt uitgevoerd, heeft de ontwerpafdeling namelijk al honderden motoren digitaal getest. Het resultaat is een kwaliteit die met de tools van vroeger onmogelijk te evenaren is. Toch is die hogere kwaliteit van nu de nieuwe standaard geworden – minder is geen optie. Stilstaan is achteruit gaan.
Winstgevende klantrelaties
Klanten verwachten niets minder dan de beste kwaliteit, of ze nou wel of niet een eerdere positieve ervaring met jou hebben als leverancier. Zelfs al heb je eerder perfecte productie- of distributielijnen aan een klant geleverd, slechts één negatieve ervaring kan je vandaag de dag al je klantrelatie kosten. Met Digital Continuity beschik je over de middelen om zekerheden in te bouwen die de klantrelatie te goede komen en daarmee jouw winstgevendheid.
Is Digital Continuity voor elke machinebouwer geschikt of nodig? Nee, niet noodzakelijk. Op basis van onze ervaring en kennis van de vereiste investeringen, denken wij dat Digital Continuity vooral toegevoegde waarde heeft voor bedrijven die zich herkennen in de volgende kenmerken:
- Je bedrijf heeft meer dan 10 medewerkers
- Je werkt samen met externe locaties of partners die dezelfde gegevens nodig hebben
- Je product is complex of moet aan certificeringen voldoen
- Er zijn meerdere versies van je product, of
- Je hebt een groot portfolio aan producten.
Plant Layout als onderdeel van Digital Continuity
Plant Layout is een van de verschijningsvormen van Digital Continuity. Hiermee kun je niet enkel testen hoe een product reageert tijdens gebruik, maar ook het gehele productieproces simuleren. Zo kun je bottlenecks, gevaarlijke situaties of dure fouten voorkomen. Hoe het werkt? Daar gaan we in onze volgende blog dieper op in.