Efficiëntie en Communicatie met Visiativ PLM
Bespaar kosten door efficiëntie en vlotte communicatie
In een organisatie wordt veel informatie uitgewisseld tussen verschillende afdelingen en disciplines. Maar die spreken niet altijd dezelfde taal of ze hebben de informatie in een verschillend formaat nodig omdat ze het op een specifieke manier gaan verwerken. Er worden heel wat lijsten gemaakt waarin vaak dezelfde informatie wordt herhaald. Als die lijsten los van elkaar staan, raakt het verband bijster. Het vergt bovendien veel tijd en is heel vatbaar voor fouten, dubbele en dubbelzinnige informatie.
Veel informatie ontstaat of wordt verzameld op de engineering afdeling. Zij beschikken meestal over een of meerdere CAD applicaties en eventueel een PDM-systeem. Daaruit dient die informatie ter beschikking te worden gesteld voor inkoop, productie, service, … Maar elk van die afdelingen heeft de info net in een andere vorm nodig.
De meest gebruikelijke lijst die vanuit de engineering afdeling wordt geleverd is de BOM. Maar dit is een CAD BOM. Die is meestal specifiek aan de gebruikte CAD applicatie. Om toch zoveel mogelijk aan de verwachtingen van andere afdelingen te voldoen, wringt engineering zich in tal van bochten om die CAD BOM in een vorm te krijgen waar andere afdelingen iets mee kunnen. Hierdoor boeten ze in aan efficiënt gebruik van hun CAD applicatie en verliezen ze kostbare engineering tijd. Een paar klassieke hindernissen:
- engineering wacht op nummer/naamgeving vanuit het ERP-systeem
- engineering gaat net voor de vrijgave alles hernoemen of opnieuw nummeren
- koopdeel met 1 unieke code als samenstelling in CAD
- herwerken van samenstellingen omdat de productiestappen veranderen
- fictieve onderdelen worden toegevoegd om niet mechanische zaken kunstmatig toe te voegen (smeermiddel, lijm, tooling, verpakking, instructies, …)
- volledig nieuwe export bij aanpassing die (manueel) moet worden vergeleken met vorige situatie
Besluit: een CAD BOM is niet geschikt als informatiebron om rechtstreeks andere afdelingen aan te sturen.
De oplossing bestaat erin een tussenliggende structuur te hebben van het hele product met alles erop en eraan = de E-BOM (Engineering BOM). De CAD-BOM kan deze E-BOM gedeeltelijk invullen of aan de basis liggen ervan. Vanuit de E-BOM kunnen specifieke afgeleide x-BOMS worden gemaakt per discipline. Hier kennen we onder andere de M-BOM (manufacturing), P-BOM (purchase), … Er kunnen zoveel x-BOMS worden afgeleid als gewenst om bijvoorbeeld enkel mechanische of elektrische componenten te combineren, maakdelen te scheiden van koopdelen, aparte kits aan te maken voor verpakking, service, …Het beheer van al deze BOM-types is het fundament van een PLM systeem.
Aldus verlicht PLM de druk op engineering om aan de noden van andere disciplines te voldoen. Bovendien blijven de verbanden tussen de verschillende BOM-types bestaan zodat wijzigingen vlot kunnen worden doorgezet.
Naast dit BOM-management biedt PLM nog heel wat andere mogelijkheden:
- Project management: Gantt-charts, taken, Kanban
- Process : product of project specifieke process-flows
- Document management: inclusief alle documentatie onder 1 dak met revisiebeheer (PDM alternatief als onderdeel van PLM)
- Change/Issue management
- Product range management
PLM zorgt voor een efficiënte en vlotte communicatie tussen verschillende afdelingen doorheen de hele levenscyclus van een product.
Dit resulteert in een aanzienlijke kostenbesparing door
- Verkorte Time to Market
- Minder design rework
- Minder prototypes, scrap, afval
- Minder storingen, defecten
- Ontdubbelen van data
- Energiebesparing
- Reduceren van stock
Wil je verder praten over Visiativ PLM?
We helpen je graag verder bij jouw speurtocht naar de geschikte oplossing. Neem gerust contact met ons op.
Wil je nooit onze blogs missen?
