6 toepassingen voor 3D printen in de gezondheidszorg (1/6)
Innovatie in 3D printtechnologie heeft een enorme bijdrage geleverd aan de gezondheidszorg. Voor patiënten bieden 3D geprinte hulpmiddelen een nieuw niveau van comfort en personalisatie. Voor artsen zorgt het voor een beter begrip van complexe gevallen en is het de opmaat naar een hogere zorgstandaard.
In deze blogreeks presenteren we 6 toepassingen waarvoor 3D printen in de gezondheidszorg wordt ingezet en waarom veel medische professionals enthousiast zijn over deze techniek.
Deel 1: Patiëntspecifieke chirurgische modellen
Deel 2: Nieuwe medische apparaten en instrumenten
Patiëntspecifieke chirurgische modellen
3D geprinte anatomische modellen van patiënt scangegevens worden steeds nuttiger in de geneeskunde. Visuele modellen zorgen voor een betere communicatie binnen OK-teams en met patiënten. Operatiekamers worden efficiënter gebruikt. De patiënttevredenheid is hoger, angst wordt verminderd en hersteltijd wordt verkort.
3D geprinte anatomische modellen worden gebruikt als referentiehulpmiddelen voor preoperatieve planning, intra-operatieve visualisatie en het op maat maken of aanpassen van medische apparatuur voor zowel routinematige als zeer complexe procedures.
Een goed voorbeeld van de impact van 3D printen op het verloop van de behandeling, is het verhaal van Dr. Michael Eames van Orthoderm. Met behulp van de 3D geprinte botreplica begeleidde hij een jonge patiënt en zijn ouders bij een nieuwe behandelprocedure waarin hij zachte weefsels gebruikte.
Het resultaat? Een operatietijd van minder dan 30 minuten, in plaats van drie uur. Een kostenbesparing van bijna € 5.000. Minder ingrijpend, een kortere revalidatietijd en weinig littekens.