6 toepassingen voor 3D printen in de gezondheidszorg (4/6)
Innovatie in 3D printtechnologie heeft een enorme bijdrage geleverd aan de gezondheidszorg. Voor patiënten bieden 3D geprinte hulpmiddelen een nieuw niveau van comfort en personalisatie. Voor artsen zorgt het voor een beter begrip van complexe gevallen en is het de opmaat naar een hogere zorgstandaard.
In deze blogreeks presenteren we 6 toepassingen waarvoor 3D printen in de gezondheidszorg wordt ingezet en waarom veel medische professionals enthousiast zijn over deze techniek.
Deel 1: Patiëntspecifieke chirurgische modellen
Deel 2: Nieuwe medische apparaten en instrumenten
Deel 4: Corrigerende inlegzolen en orthesen
Corrigerende inlegzolen en orthesen
Soortgelijke financiële drempels en lange productietijden zien we bij orthesen en inlegzolen. Met 3D printen hoeft dat niet meer zo te zijn.
Een goed voorbeeld zijn Matej en zijn zoon Nik. Nik is te vroeg geboren en complicaties bij de bevalling zorgde voor een hersenverlamming. Matej werd geïnspireerd door de niet aflatende wil van Nik om zijn beperkingen te overkomen.
Hij had de keuze tussen een standaard orthese die ontoereikend en ongemakkelijk zou zijn of een dure op maat gemaakte orthese met een zeer lange levertijd. Hij besloot het heft in eigen handen te nemen en maakte – samen met de betrokken fysiotherapeuten – een op maak gemaakte 3D geprinte orthese. Hiermee kon Nik eindelijk zijn eerste onafhankelijke stappen zetten. Tegen een fractie van de kosten van hoogwaardige tegenhangers.